Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ο


Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ,
όπως επονομάζεται ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, είναι μία ιδέα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Παρατηρώντας την αναγκαιότητα της Ορθόδοξης παρέμβασης στο Ελληνικό σχολείο, η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ονειρεύτηκε να δώσει τη αρμόζουσα θέση που δικαιούται ο Πατροκοσμάς στο χώρο της Ελληνικής Εκπαίδευσης και των γραμμάτων. Στην προσπάθειά της αυτή, η Μονή βρήκε, όπως αποδείχτηκε, αμέριστο ενδιαφέρον και υποστήριξη κύρια και πάνω απ' όλα από την εκπαιδευτική Κοινότητα και τους Μαθητές.

Το 2002 η ιδέα αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε σε μορφή CD rom  υπό τον τίτλο "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στην 3η χιλιετία" το οποίο μοιράστηκε δωρεάν σε όλα τα σχολεία της χώρας αλλά και σε αρκετά του εξωτερικού, ώστε ο ευγενής αυτός Διαγωνισμός να καταστεί Παγκοσμίου ενδιαφέροντος από την απανταχού Ορθοδοξία.

Οι συμμετοχές σε Παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έφτασαν στον συνολικό αριθμό των 4.980 θεματικών από 710 φορείς και σε μία μεγάλη γκάμα πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. (Στατιστική ανάλυση)

Βάσει των προαναφερθέντων, προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη στις 25-27 Απριλίου 2004 στη Θεσσαλινίκη, παρουσία του Υφυπουργού Γεωργίου Καλού, του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, βουλευτών των Κομάτων, της ηγεσίας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, πολλών επισήμων, Εκπαιδευτικών και μαθητών.

Στις 25 Απριλίου έγιναν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και οι απονομές των Βραβείων σε ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και συγκίνησης. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με συναυλία παραδοσιακών συγκροτημάτων στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πατήστε για το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

 

Κεντρική  Ιστορικό  |   Βραβεία  |  Πρόγραμμα  |  Θούριος  | Ψήφισμα  | Αίτηση Συμμετοχής  |  Εκδόσεις  Επικοινωνία

Copyright © 2004   ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ                    Designed and maintained by DigiWorx Multimedia