Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Εμείς οι συμμετασχόντες στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό γιά τον άγιο Κοσμα τον Αιτωλό, που οργανώθηκε από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους, οι πέντε χιλιάδες μαθητές από επτακόσια σχολεία της οικουμένης και από όλες τίς ήπείρους της γης, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία και από τον αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:

α) «Τώρα που αγρίεψε τό Γένος μας από την αμάθεια» κατά τα λόγια του Αγίου, τώρα που έγινε πιό έντονη η απομάκρυνση από τις πηγές της παραδόσεως μας και από την κιβωτό της αυτοσυνειδησίας μας που είναι η εκκκλησιαστική εμπειρία της αγιότητος· ζητούμε την σκέπη και την παρουσία των Αγίων στην Παιδεία μας και στη ζωή μας· ζητούμε την ανακήρυξη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου και Διδάχου των σκλάβων προγόνων μας, σε προστάτη του Ελληνικού Σχολείου και τον εορτασμό του την 2αν Μαρτίου εκάστου έτους.

β) Τό αίτημά μας αυτό νομιμοποιείται πλήρως, από την κατακυρωμένη παρουσία του προσώπου και της ευλογίας του στην συνείδηση της μαθητιώσας νεολαίας μας. Αυτή η παρουσία απεδείχθη από το πλήθος των μαθητών απ’ όλα τα σχολεία του Ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι διψασμένοι την αλήθεια «γιά Χριστό και Ψυχή», έσπευσαν νά καταθέσουν την δημιουργία τους σε όλα τα είδη του λόγου και της εικαστικής και μουσικής δημιουργίας, τιμώντας μέ έμπρακτη αγάπη και καύση γνήσια της καρδιάς τους τον δοξασμένο από τον Χριστό Άγιο Κοσμά, Προστάτη και Γενάρχη της νεοελληνικής συνείδησης και της νεώτερης Ρωμιοσύνης.

γ) Τό αίτημά μας, αίτημα ώριμο μέσα στίς άγριες σημερινές συνθηκες του παγκοσμιοποιημένου μηδενισμού, αποκτά ειδικό βάρος ως προς την σύνολη πορεία του Γένους και της νεολαίας μας. Η ικανοποίηση αυτου του αιτήματος θά αποτελέσει γεγονός μείζονος ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας. Ουσιαστικής γιατί θά αποδείξει οτι η Ελληνική Παιδεία, δίχως να περιφρονεί τηντεχνολογική έκρηξη και τα επιτεύγματά της, νοηματοδοτείται από την Χριστοκεντρική παράδοση της καθ’ ημάς παραδομένης εμπειρίας, την σαρκωμένη στα προςωπα Αγίων όπως ο Πατροκοσμάς και δεν αιχμαλωτίζεται στον τρέχοντα καταναλωτικό εκμαυλισμό. Συμβολικής δέ σημασίας, γιατί θα αποδείξει ότι οι νέοι μαθητές, εμείς που συμμετείχαμε στον διαγωνισμό του Αγίου Κοσμά, αλλά κι όλοι οι άλλοι, εννοούμε την ύπαρξή μας και τη ζωή μας μέσα στα όρια της Αγίας Παρουσίας αναστημάτων σαν τον Άγιο Κοσμά, για να προκόψουμε και να ζήσουμε αληθινά, δίχως να αρνούμαστε το σήμερα.

Καλούμε, λοιπόν, εμείς οι μαθητές, όλους εκείνους, στους οποίους οφείλουμε το «ζήν», αλλά και το «εύ ζην». Τους γονείς και τους δασκάλους μας. Καλούμε τους αδελφούς μας συνέλληνες μαθητές. Τους νέους και τους μεγάλους. Ας συναχθούμε ολοι ως ένα σώμα, κάτω από το Πλατάνι της ζωντανής παρουσίας του Γενάρχη της Ρωμιοσύνης, του Πατροκοσμά. Και μαζί μας θα είναι ο Δωρεοδότης Χριστός.
Ας μετάσχουμε ψηφίζοντας όλοι.

Τυπώστε το ΨΗΦΙΣΜΑ (pdf αρχείο ~250 kb) και αποστείλατε με fax στο 210 8211990,
ή στην ταχυδρομική θυρίδα (Τ.Θ. 3378, 102 10 - ΑΘΗΝΑ)

εδώ
 

Κεντρική  Ιστορικό  |   Βραβεία  |  Πρόγραμμα  |  Θούριος  | Ψήφισμα  | Αίτηση Συμμετοχής  |  Εκδόσεις  Επικοινωνία

Copyright © 2004   ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ                    Designed and maintained by DigiWorx Multimedia